• Rady při výběru

4 nejběžnější chyby při výběru kola. Znáte je?

Vojta , 14. 7. 2022

...aneb jak nekoupit zajíce v pytli!

Všichni nemůžeme rozumět všemu a být ve všem nejlepší. Co ale můžeme a chceme? Jezdit na kole! Každé kolo je ideální na jiný druh jízdy a vybrat to pravé, jak šité na míru, může být někdy oříšek. No a od toho jsme tu my, experti z OUTFINDO

Pokud ale preferuješ výběr kola na vlastní pěst, zkus u toho nezapomenout na těchto pár pravidel, díky kterým se vyvaruješ nejčastějším chybám při výběru kola:

1. Se silnicí v bikeparku nezazáříš

To je nejspíš všem jasné, ale jak už jsme zmiňovali, nikdo nemůže být mistr ve všem – a to platí i pro kola. Každý typ je ideální na jiný druh jízdy a náročnost terénu. Pokud se tvá jízda skládá z 90 % tras po cyklostezkách, je zbytečné pokukovat po celoodpruženém trailovém kole jen proto, že ho má soused. U každé z kategorií najdeš na OUTFINDO stručný popis toho, na co je daný typ kola ideální.

2. Modelky mezi koly

Že se kolo musí líbit je jasné. Těžko bude člověk vyrážet s nadšením na kolo, které se mu nelíbí, že? Nezapomeňme ale, že vzhled není všechno. 🙂 Nejdůležitější stále zůstává osazení, které dělá mezi jednotlivými modely ty hlavní rozdíly. Pak už jen vybrat průnik, kde se potká tvůj styl a odpovídající kvalita komponent v dané cenové kategorii a můžeme pořizovat!

3. Na to si zvykneš…

Nezvykneš. Na špatnou velikost si nezvykneš a ani zvykat nechceš. Měl by to být hned první pomyslný vykřičník v hlavě každého, kdo si vybírá nové kolo. Správná velikost je alfa a omega ovladatelnosti kola a pohodlí při samotné jízdě. Kolo je tak vždy třeba vybírat akorát na výšku jezdce. Na OUTFINDO v detailu kola najdeš u každého modelu výškové rozpětí, podle kterého určíš, pro jak vysokého jezdce bude kolo ideální.

TIP: Jednotlivé značení velikostí si udává každý výrobce sám. Je tak třeba počítat vždy přímo se svojí výškou postavy a ne s velikostí rámu například od předchozího kola. Co je u jednoho výrobce M, může být jinde už L a naopak.

„Co když jsem přesně na pomezí dvou velikostí?“ Obecně se doporučuje sáhnout po kole s menší velikostí rámu. Kolo bude lépe ovladatelné a půjde snadněji nastavit na tvůj posed.

4. Teta říkala

Znovu se vracíme k prvnímu odstavci. Za tetou pro radu nechoď! Každý nemůže být expert na všechno. Ani my ne, ale experty na kola v týmu máme!

Pokud si člověk není sám výběrem nového kola jistý, je super rozhodit sítě a zeptat se známých. Většina kamarádů bude mít ale doma kolo jen jedno, které vychválí do oblak. Na otázku, zda měli možnost vyzkoušet i jinou značku, či dokonce typ kola, většinou odpoví ne. Těžko tak mohou dobře a nezávisle poradit někomu jinému.

Zkus se příště s prosbou o pomoc při výběru obrátit na někoho, kdo tomu opravdu rozumí. Ideálně na někoho, kdo bude nezávislý a objektivní. Třeba jako my!

Pokud si nevíš rady, nech výběr na nás. Stačí napsat na chat, kde se ti bude každý den od 8:00 do 23:00 věnovat jeden z našich expertů.

Související články

U nás najdete e-shopy i kamenné prodejny na jednom místě

Najdeme kolo, které sháníš. Pomůžeme vybrat to správné, pokud ještě tápeš.