• Výlety a tréninky

5 nejlepších single trail parků v České republice

Jirka Fikejz , 6. 2. 2022

I cesta může být cíl – tak by se dala jednoduše charakterizovat hlavní filozofie singletrailů, které u nás v posledních letech zažívají obrovský boom. Pokud chcete na kole zažít dobrodružství, zdokonalit se v jízdě, nebo prostě jen vyzkoušet něco nového, neváhejte a na singletraily se vydejte klidně s celou rodinou.

Klopené zatáčky, dřevěné můstky a úzké lesní pěšiny po chvilce chytnou i ty nejmenší závodníky.

Většina center značí své tratě podle barev. Pro začátečníky a rodiny s dětmi určitě doporučujeme začít na zelených či modrých a postupně se vydat objevovat své limity. Stejně jako v běžném provozu, i na singletrailech platí určitá pravidla, díky kterým si den na kole užijete v bezpečí nejen vy, ale i vaše okolí. Každý park má svá vlastní pravidla, proto je dobré, začínat vždy na oficiálním startu okruhu, kde jsou ve většině případů pravidla na informačních tabulích shrnutá.

  1. Singltrek pod Smrkem
    První singletrailové centrum vzniklo na úpatí Jizerských hor. Singltreky pod Smrkem se dnes pyšní 80 kilometry upravovaných tratí ve čtyřech obtížnostech. Nástupní místo s kompletním zázemím se nachází v Novém Městě pod Smrkem, kde se postarají nejen o vaše kolo, ale také o váš prázdný žaludek.
  2. Trutnov Trails
    S celým naším týmem jsme pro vás otestovali před pár týdny Trutnov Trails v Jestřebích horách a můžeme říct, že cesta sem se rozhodně vyplatí! Hlavním nástupním místem je Trailcentrum Lhota u Trutnova, kde můžete stejně jako my, využít půjčovnu kol Qayron, která jsou lokální značkou z nedaleké Úpice.
  3. Rychlebské stezky
    Dalším zajímavým a lákavým místem s bohatou historií jsou Rychlebské stezky. První tratě zde byli vybudovány na základech starých loveckých chodníků. Postupem času se k nim přidaly moderní flowtraily a dnes je z toho 40 kilometrů stezek, které vás provedou krásami Rychlebských hor. Základnu naleznete v obci Černá Voda.
  4. Singltraily v Moravském krasu
    Singletraily v Moravském krasu nabízí více než 50 kilometrů trailů nejrůznějších obtížností. Bez velkého stoupání či klesání s respektem k okolní krajině udělali místní stavěči vše pro to, abyste si jízdu v přírodě maximálně vychutnali. Základnu najdete vedle rybníku Olšovec u obce Jedovnice.
  5. Trail park Klínovec
    S trošku jiným konceptem se můžeme setkat v Trail parku Klínovec. Přes zimu lyžařský areál, v létě ráj pro hltače flowtrailů. Díky lanovce můžete soustředit všechnu svoji energii do sjezdu. Klínovec nabízí od trailů pro úplně začátečníky až po sjezdové tratě pro downhillové nadšence. Na své si přijdou i vyznavači XC, pro které je v okolních lesích zmapovaných nespočet tras a okruhů.

Související články

U nás najdete e-shopy i kamenné prodejny na jednom místě

Najdeme kolo, které sháníš. Pomůžeme vybrat to správné, pokud ještě tápeš.