• Tips & tricks

Extrémní teploty: jak je zvládat v cyklistickém sedle?

Vojta , 25. 7. 2022

...máme pro vás pár dobrých rad!

Extrémní vedra momentálně sužují nejen naši republiku. Člověk by nejradši zůstal zalezlý v chládku nebo se nevzdaloval od klimatizace. Co když se ale nechceme vzdát našich oblíbených aktivit, jako je třeba právě kolo?!

I v horkém počasí je samozřejmě možné sportovat bezpečně, jen člověk nesmí zapomenout na pár základních pravidel, díky kterým se vyhne dehydrataci či přehřátí organismu. Pár takových tipů & triků jsme vám sepsali v tomto článku. Tak jdeme na to!

1. Pitný režim!

Možná si říkáte, že je to snad jasné. Odhadnout správné množství při jízdě je však často složité i pro vrcholové závodníky. U výkonů delších než je 45 minut by měl každý sportovec přijmout každých 15-20 minut zhruba 120-250 ml tekutin, příjem za hodinu by přitom neměl přesáhnout 800 ml. Není nutné si zapamatovat přesná čísla a dělat z toho velkou vědu. 🙂 Jednou za čtvrt hoďky švihu se stačí napít a po hodině jízdy by měl být první bidon prázdný. Nezapomeňte ani na hydrataci těla a doplnění cukrů po samotném výkonu. Jedině tak se může tělo naplno pustit do regenerace.

2. Nepodcenit jídlo

Ačkoliv v extrémních teplotách nemusíme mít apetit jako obvykle, je dobré myslet na to, že tělo stále potřebuje energii. Zvlášť, když je výdej v horkém počasí vyšší! Dostatečným přísunem energie zamezíme případnému přehřátí či vyčerpání organismu a vyvarujeme se tak nepříjemným pocitům v sedle, kdy už člověk nemá sílu ani na poslední kopec domů.

3. Ochlazovat se během jízdy!

Pokud máte dost vody, polévejte se během jízdy. Dobré je polévat krk zezadu, odkud se díky senzorům tělesné teploty dostaví pocit osvěžení do celého těla.

4. Připravit své tělo na horko

Stejně jako si tělo pomalu navykne na studený zimní vzduch, navykne si i na horko. K tomu je ale důležitá určitá průprava, ať už saunování nebo pozvolná aklimatizace formou kratších tréninků. U jezdců, kteří nejezdí pravidelně, by větší nárazová tréninková dávka ve vysokých teplotách mohla napáchat pěkné škody.

Dnes najdeme na trhu nespočet lehkých helem, které jsou vhodné i do parného počasí.

Pokrývka hlavy je základ, za nás je nejlepší cyklistická helma!

5. Pokrývka hlavy!

Určitě nezapomeňte na pokrývku hlavy! Bez ní si koledujete o úpal. Pro nás (a pro vás by měla být také) je samozřejmostí cyklistická helma. Dnes je na trhu nespočet ultralehkých a prodyšných helem, které díky většímu počtu otvorů skvěle odvětrávají a nám se tak hlava nebude zapařovat. Pokud ale i tak jezdíte bez helmy, určitě sáhněte alespoň po čepici.

6. Led v bidonu

Že rychle roztaje? To možná ano, ale i tak vodu udrží poměrně dlouho příjemně vychlazenou!

7. Chytře zvolená trasa

Naplánujte trasu tak, aby ji tvořil z co největší části stín. Možná se díky tomu podíváte na místa, kde jste s kolem ještě nebyli! Jízda lesem vám mimo ochrany před sluncem dopřeje také trochu přirozeného chládku.

Co si z toho vzít?

Kvůli horkému počasí se nemusíte kola vzdát. S výše uvedenými radami by ani trénink v pařáku neměl být problém. Pokud ale zjistíte, že vám jízda ve vysokých teplotách nedělá dobře, zkuste pár tréninků na kole vyměnit například za plavání!

Související články

U nás najdete e-shopy i kamenné prodejny na jednom místě

Najdeme kolo, které sháníš. Pomůžeme vybrat to správné, pokud ještě tápeš.