• Tips & tricks

Jak seřídit a nastavit kolo před první jízdou?

Peter Bajus , 12. 7. 2022

Ať už půjčené, a nebo nové kolo, v obou případech se před první jízdou musíme ujistit, že ho máme správně seřízené. Jedině tak si můžeme plně užívat jízdu z cyklistického sedla!

Nastavení výšky sedla je také prvním krokem. Nejjednodušším způsobem nastavení výšky sedadla je, když kolo opřete o zeď nebo vás někdo podrží, usadíte se na něm a dáte obě nohy na pedály. Jednu nohu dejte tak, aby byl pedál v nejnižší možné poloze a opřete se do něj patou. V této poloze byste měli mít nohu na kole správně nataženou. Pak je sedlo nastaveno ideálně. Při jízdě to pak bude znamenat to, že noha nebude úplně propnutá ani příliš pokrčena, což je stav, který jsme chtěli docílit.

Celoodpružené sjezdové kolo.

Celoodpružené sjezdové elektrokolo.

Brzdy, ať už kotoučové nebo véčkové, by měly ideálně brzdit. Proto je nezbytné před prvním nasednutím na kolo tuto vlastnost vyzkoušet. Jde především o to, jestli brzda na kole při jeho roztočení ve vzduchu nedrhne. Také je dobré zkontrolovat brzdové páky, tedy jestli se při zmáčknutí nepropadají až úplně k řídítkům. V případě mechanických kotoučových brzd je možné zkorigovat dotažením brzdy imbusovým klíčem. V případě hydraulické brzdy není korekce tak snadná, proto pokud nejste technicky zdatný jedinec, je lepší v takovém případě místo vyjížďky zajít s kolem do rovnou servisu.

Kromě brzd je dobré zkontrolovat také brzdové páky - neměly by se při zmáčknutí propadat až k řídítkům.

Pokud vlastníte kolo se vzduchovou vidlicí nebo zadním tlumičem, je nezbytné nastavit si jejich tuhost na vlastní hmotnost. K tomu je dobré vlastnit na to určenou hustilku. S klasickou na kola si nevystačíte, protože do vidlice potřebujete dostat vzduch pod větším tlakem, a to tyto pumpičky neumí. Pokud nemáte hustilku na vidlice doma (přece jen není nejlevnější a moc často ji používat nebudete), v každém dobrém servisu by vám měli pomoct. Pokud doma máte, nafoukejte si vidlici na hodnotu znázorněnou v tabulce přímo na vidlici.

Na požadovaný tlak určitě nafoukněte i pláště. Většinou na nich bývá uvedeno, na jaký tlak by správně měly být nafouknuté. Horská nebo městská kola se hustí na nižší tlak než silniční, gravel nebo treková.

Správně seřízené kolo je nutností pro našlapanou jízdu!

Výšku řídítek většinou není nutné upravovat, jen například v případě zvláštních potřeb (například při problémech se zády) nebo třeba pokud na kole jezdí dítě a má je moc nízko. Výška řídítek se dá upravit například výměnou představce za vyšší nebo polohovatelný. Nebo použitím podložek dokoupených nebo již umístěných nad představcem. Některé modely kol fungují například tak, že se představec otočí vzhůru nohama, čímž se změní jeho sklon a řídítka jsou o něco výš. Samotná výška řídítek je individuální, například i podle toho, jestli chcete jezdit spíše v aerodynamické nebo pohodlné pozici. 

Pro celkové pohodlí je vhodné mít správně nastaveny brzdové páky. Pokud si sednete na kolo, chytnete se řídítek a natáhnete prsty, páky brzd by se správně měly nacházet v ose natažených prstů. V případě, že by byly páky výše, zbytečně si budete vykrucovat dlaně. Pokud níže, hrozilo by, že byste na brzdové páky nemuseli dosáhnout. Při brždění ve stoje se ale tato poloha hodí o něco víc. 

Související články

U nás najdete e-shopy i kamenné prodejny na jednom místě

Najdeme kolo, které sháníš. Pomůžeme vybrat to správné, pokud ještě tápeš.