• Rady při výběru

Jak SPRÁVNĚ vybrat kolo?

Vojta , 30. 9. 2022

Tak co? Kolikátý článek už čtete? Chcete jezdit na kole a místo toho sedíte doma nad otázkou, co že je to to XC kolo? S tím je konec! Už žádné nepřehledné slohy, nic neříkající tabulky a technické pojmy, na které aby si obyčejný smrtelník přinesl slovník. Máme pro vás přehledný a ucelený článek, který udělá ve výběru toho správného kola jednou provždy jasno.👇

Už žádné nepřehledné slohy. Máme pro vás ucelený článek, díky kterému bude výběr kola hračka!

Výběr každého kola začíná u tří základních otázek:

 

  • Jak vybrat správný typ kola? Výběr kola podle terénu
  • Jakou výkonnostní kategorii zvolit a kolik do kola investovat peněz?
  • Jak vybrat správnou velikost kola? 

Mimo to se pokusíme objasnit i spoustu dalších dotazů, které se možná honí hlavou i vám. Na co se můžete těšit?

  • Jakou vybrat značku kola?
  • Jak důležitá je hmotnost kola?
  • Jaké vybrat brzdy?
  • Na co si dát při výběru nového kola pozor?

 

Připraveni? Tak jdeme na to!

Jak vybrat správný typ kola?

Kol je na trhu nepřeberné množství. Od kol horských, přes trekingová až po kola silniční. Každý z těchto typů má pod sebou ještě další podkategorie. U horských jsou to kola trailová, XC, enduro, dirt, sjezdová…. A takhle bychom mohli pokračovat až do večera. Zkrátka a dobře, typů kol je opravdu hromada a vyznat se v nich není jednoduché. Není to jednoduché, ale hlavně to není vůbec potřeba!


Výběr kola podle terénu

My začneme s výběrem toho správného kola otázkou – Kde budeš na kole nejčastěji jezdit? Podle terénu můžeme kola rozdělit do tří základní skupin a vybrat tu pravou pro vaši jízdu:

Zpevněné cesty

Pokud budou vaše vyjížďky vést po silnicích, cyklostezkách či ve městě, bude pro vás ideální volbou kolo silniční, trekingové (někdy též označováno jako fitness či crossové) a nebo kolo městské, které využijete v případě, že se na kole chcete dopravit pohodlně do práce, nebo třeba na nákup.

Silniční kolo s jedním z našich expertů Honzou v akci, ©ReinerPhoto.

Od silnice po polňačky 

Máte-li rádi různorodost, chcete od kola pestrou paletu zážitků a jízdu po cyklostezce si rádi zpestříte spojovačkou přes les, sednout by vám měla kategorie trekingových či gravel kol.

Jirka Fikejz při jízdě na gravel kole

Náš ambasador Jirka Fikejz při jízdě na gravel kole.

Terén

Horská kola nic nezastaví. Od nejuniverzálnějšího XC (cross-country) kola, se kterým se člověk neztratí na Šumavě ani v Alpách, až po sjezdové speciály, které zvládnou i ten nejnáročnější terén. Ať už chcete posunout svoje limity na trailech nebo si jen užít vyjížďku v přírodě, horské kolo bude vždy skvělá volba! Pokud byste tápali, zda zvolit XC, nebo trail, porovnání těchto dvou kategorií jsme se detailněji věnovali v tomto článku.

Horská kola mohou být jak pevná, tak celoodpružená. Hardtail, neboli pevná kola, mají odpruženou pouze přední vidlici, jsou lehčí a cenově dostupnější. Full suspension bikes, neboli celoodpružená kola, mají odpruženou přední vidlici i zadní stavbu, což umožňuje překonávat náročnější překážky za většího pohodlí.

Dětská radost z trailů na tváři našeho zakladatele Honzy. :)

Jakou výkonnostní kategorii zvolit a kolik do kola investovat peněz?

Když už víme, jaký typ kola budeme vybírat, je na čase se přesunout k dalšímu kroku. Dva modely vedle sebe mohou na první pohled vypadat úplně stejně, tak proč jeden stojí o polovinu více? Všechno je dané kvalitou jednotlivých komponentů a použitím různých materiálů. Čím vyšší řada osazení, lehčí materiál rámu a lepší odpružení, tím bude cena kola vyšší. Jak moc drahé kolo tedy potřebuji já?

Záleží na nastavení vlastních cílů. Pokud chceme kolo jen jako přibližovadlo po městě, nebo kolo na víkendové vyjížďky s dětmi, nejspíš nám parádně poslouží kolo se základní výbavou, které seženeme v rozmezí 15-30 tisíc. Chcete-li posouvat svoje limity, zdokonalit svoji jízdu v terénu nebo pokořit rychlostní rekordy na silnici, určitě je dobré nastavit si rozpočet o něco vyšší.

Jednoduše, za více peněz dostane člověk vyšší kvalitu osazení a ta je přímo úměrná životnosti. U silničních kol se může vyšší cena odrazit na nižší váze kola, přesnějšímu a rychlejšímu řazení a to dá dohromady mnohem větší komfort jezdci, který se tak může soustředit jen na svůj výkon. U kol horských se nám krom těchto aspektů do hry dostává ještě odpružení. Čím lepší vidlice, tím jistější a přesnější jízda v terénu.

Jak si vybrat to nejlepší kolo v dané cenové hladině?

Není pravidlem, že vyšší cena je zárukou lepšího kola. Od toho tu jsme my! Na OUTFINDO:

  • Nezávisle porovnáme vybrané kolo, ukážeme alternativy za lepší cenu nebo kola za stejnou cenu s lepším osazením!
  • U každého kola na našem „cenovém teploměru“ jednoduše poznáte, jak výhodná je jeho cena.👇

U každého kola na OUTFINDO hned poznáte, jak výhodná je jeho cena v porovnání s dalšími ve stejné kategorie a se stejným osazením!

Jak vybrat správnou velikost kola?


I kdybychom měli to nejlépe osazené kolo, jízdu na špatně zvolené velikosti si prostě člověk neužije. Kolo je tak vždy potřeba vybírat na konkrétní výšku postavy jezdce. 

Každý výrobce značí velikosti trošku jinak. Rozdíl je jak v jednotkách značení, tak ve velikostních rozpětí. Když u jednoho výrobce na výšku postavy 180 cm vychází velikost M, u jiné to může být velikost L. U většiny prodejců je tak třeba hledat vždy velikostní tabulky ke konkrétnímu kolu. 

Takové hledání je hrozná dřina – vyzkoušeno za vás. Díky filtru na našem OUTFINDO webu stačí zadat svoji výšku a dál už se budou zobrazovat jen kola, která vám opravdu sednou! Takže konec hledání a vzhůru na OUTFINDO!👇

Jakou vybrat značku kola?


„Kamarád kamaráda má Treka a nedá na něho dopustit, určitě si ho kup taky!… Já mám už třetí Meridu a nikdy jsem neměl jediný problém, běž určitě do Meridy..” Není nad doporučení od kamarádů. Neříkáme, že rada od známých není dobrá, ale co můžeme říci s jistotou, zřídkakdy je nezávislá. Málokdo si mohl sednout a vyzkoušet více kol najednou, aby následně porovnával více značek se stejným nadhledem. 

Mnohem důležitější, než výběr kola podle značky, je tedy výběr kola podle výbavy a komponentů. Pokud vám každý známý doporučuje jiného výrobce, zkuste se obrátit na naše experty. Nezávisle vám poradí na základě vašeho typu jízdy a pomohou s výběrem takového kola, které bude v poměru cena výkon vycházet nejlépe. 

 

Váháš?

Poraď se s profíkem.
Zadarmo a nezávazně.

Naši experti jsou tu pro tebe a rádi ti poradí s výběrem a vším, co tě zajímá.

Jak důležitá je hmotnost kola?


Čím bude kolo lehčí, tím jednodušeji se s ním bude manipulovat. Ne vždy to však musí znamenat, že se na něm bude lépe jezdit! Určitě je třeba mít na paměti, že je mnohem důležitější kvalita komponent, než upřednostňování výběru pouze na základě váhy kola. Záleží pak tedy na rozpočtu a konkrétním využití kol. Například u kola městského by váha normálně nehrála roli. Pokud ho však každý den taháte dvakrát do čtvrtého podlaží, asi to bude jeden z důležitých parametrů při vašem výběru. 

Na popojíždění po městě je nejlepší volbou městské kolo.

Na popojíždění po městě je ideální městské kolo. Nemusí být celoodpružené, ani ultralehké.

Jaké vybrat brzdy?


Nejrozšířenějším typem u jízdních kol jsou brzdy kotoučové a ráfkové. V posledních letech nabývají na popularitě brzdy kotoučové a to především díky lepším brzdovým vlastnostem za každého počasí. Výhoda ráfkových brzd je nižší váha a u základních modelů nižší pořizovací cena. 

Když to shrneme – u horských kol je určitě lepší koukat po brzdách kotoučových. V terénu bude díky nim jízda jistější a bezpečnější. U silničních kol, konkrétně u jezdců, kteří řeší každý gram, budou ideální volbou brzdy ráfkové. 

 

Vybrat to správné kolo může na první pohled vypadat jako pěkná věda. S naší pomocí to však bude hračka! Pokud si nejste 100% jistí s vaším výběrem, nebojte se obrátit na naše experty na chatu. Jsou tu pro vás každý den a rádi pomohou s jakýmkoliv dotazem. Na co si dát ještě při výběru pozor se dozvíte v našem článku 4 NEJBĚŽNĚJŠÍ CHYBY PŘI VÝBĚRU KOLA

Související články

U nás najdete e-shopy i kamenné prodejny na jednom místě

Najdeme kolo, které sháníš. Pomůžeme vybrat to správné, pokud ještě tápeš.