• Rady při výběru

Zimní výbava na kolo. Co na sebe?

Vojta , 25. 1. 2023

Zima se přihlásila zpátky o slovo a většina kol je uložených k zimnímu spánku. Mimosezóna je ale relativní pojem a pro srdcaře, kteří se s kolem nechtějí rozloučit, tu máme pár tipů, jak si užít v sedle i ty nejmrazivější vyjížďky.

Cyklistika je sport jako žádný jiný

Nechceme se pouštět do debat o králi všech sportů. Máme na mysli specifičnost výbavy a oblečení. Při jízdě se kolem jezdce rychle pohybuje proud vzduchu. Ten může pocitovou teplotu snížit o deset stupňů jako nic, a tak je s tím třeba při výběru toho správného oblečení počítat. Kromě proudění okolního vzduchu je velice specifický i posed. Předklon a ruce v předpažení vyžadují střihy, které u jiných sportů nejsou třeba.

Při jízdě se kolem jezdce rychle pohybuje proud vzduchu. Ten může pocitovou teplotu snížit až o deset stupňů.

Vrstvení je základ

Spíš než dvě vrstvy, které končí teplou bundou, je lepší vybírat slabší kousky, které můžeme podle podmínky různě kombinovat. Do kopce jednu ubrat a na delší sjezd se zase přiobléknout, abychom neprochladli. Cyklistické doplňky jsou navrženy tak, aby byly maximálně prodyšné (ideální na stoupání), ale zároveň jsou horní vrstvy větruodolné a voděodolné, takže jezdec zůstane v teple i z kopce nebo za nepříznivého počasí.

 

Hlava, ramena, kolena, palce

Když to vezmeme od vrchu, helmy jsou dělané především do teplejšího počasí. Ideální je zvolit pod helmu čepici v kombinaci s tunelem (funkční šátek na krk), případně celou kuklu.

Dres a horní vrstvy jsou největší alchymie. Funkční triko, zimní dres, který má dlouhé rukávy a je zateplený, cyklistická vesta a bunda. Oproti běžeckému oblečení mají cyklistické dresy a bundy prodloužená záda s gumovým páskem na lemu, který zajistí, aby záda zůstala v teple a dres se nevyhrnoval ani v předklonu. Tohle je základ, který se nebojte jakkoliv kombinovat, v extrémních mrazech vrstvy klidně dvojit.

Pod cyklistickou helmu je v chladné počasí vhodné nosit čepici.

Hlavu zahřeje cyklo čapka, nebo jakákoliv prodyšná čepice, která se vejde pod cyklistickou helmu.

Dlouhé cyklistické kalhoty mají podobně jako zimní dresy dostatečné zateplení, při kterém si ale stále zachovávají skvělou prodyšnost. Návleky na nohy z letních měsíců nám můžou pomoci přečkat podzim, na zimu jsou však dlouhé „čapáky“ nepostradatelné.

Ruce jsou při jízdě v první linii. Podobně jako u návleků nám může na podzim či na jaře stačit šáhnout po klasických rukavicích na kolo s dlouhými prsty. V zimě na ně ale určitě nespoléhejte a přibalte s sebou zimní cyklistické rukavice se zateplením. Zmrzlé prsty dokáží pěkně znepříjemnit den!

Podobně můžou skončit i prsty na nohou. Cyklistické tretry jsou dělané tak, aby byli maximálně prodyšné. Kdo to myslí se zimní cyklistikou opravdu vážně, může si pořídit zateplené tretry s integrovaným návlekem, který chrání nohy před mrazem a deštěm. Druhá možnost je pak výběr cyklistických návleků, které se dělají do různých teplot a podmínek. Stačí je přetáhnout přes cyklistickou tretru a zima si na vás jen tak nepřijde.

 

Jak se říká: „není špatného počasí, jen špatného vybavení!“ Většinou si stojíme za tím, že to pravda není, protože trénink hory přenáší. Tady se ale v jednom shodneme. Zmrzlý cyklista daleko nedojede..

 

Související články

U nás najdete e-shopy i kamenné prodejny na jednom místě

Najdeme kolo, které sháníš. Pomůžeme vybrat to správné, pokud ještě tápeš.