• Rady při výběru

Výhody a nevýhody elektrokola. Prozradíme ti je!

Vojta , 20. 4. 2022

Odtajníme ti, jaké jsou výhody a nevýhody elektrokol a sám zjistíš, že o nich víme doopravdy vše!  Elektrokolo má oproti běžnému kolu celou řadu výhod, které cestování udělají příjemnějším. Vycházejí samozřejmě především z toho,  že vám elektrokolo pomáhá, kdy je to nejvíc třeba – v kopcích nebo na konci výletu,  kdy už šlapeme z posledních sil. Buďme ale fér, má i několik nevýhod. Tak si to pojďme všechno shrnout:

DOJEDEŠ DÁL

Je to jako s autem. Dojedeš jen tak daleko, kolik je paliva v nádrži. Tvoje momentální kondice je taky taková nádrž a elektrokolo pomáhá šetřit cenné palivo ve tvé nádrži tím, že vám uleví při každém šlápnutí. To znamená, že si můžeš dovolit dojet 2x dále na tu stejnou „nádrž“, než bys zvládl na normálním kole. Tvůj akční rádius se tak neuvěřitelně zvětší. Dnešní kola mají dojezd 60 až 120 km na jedno nabití. Jen tak pro zajímavost, věděl si, že za elektřinu na 100 km jízdy na elektrokole vydáš jen 5 Kč?

JÍZDA DO KOPCE JE ZÁBAVA

Jízda do kopce je pro mnoho cyklistů spíše tou méně příjemnou částí jízdy. Nohy bolí a energie rychle klesá. A právě v tuto chvíli oceníš elektrokolo nejvíc! Na vrcholu Ti zůstane ještě dost sil například k tomu pořídit nějaké parádní fotky. A právě tohle je podle nás největší plus elektrokola. Pomůže Ti ochotně s překonáním nadmořské výšky.

POMÁHÁ JEN TOLIK,  KOLIK SAMI URČÍTE

Elektrokolo jízdu usnadní, ale neznamená to, že pojede za Tebe. Stejně jako na normálním kole musíš šlapat, jinak kolo nepojede. Motor ulehčí sílu vynaloženou do šlapání a to v takové míře, v jaké si to budeš přát (čti: v jaké si to nastavíš). „Míra pomoci“ se upravuje na řídítkách pomocí symbolů + a -. K dispozici bývá standardně 3 až 5 stupňů pomoci (podle výrobce kola) a například systém Bosch nabízí i speciální stupeň „eMTB“, který „řadí“ mezi stupni sám a navíc plynule (třeba jako v autě s automatickou převodovkou). Takže je jen na Tobě, na co máš zrovna chuť nebo kondici a jakou míru pomoci si nastavíš.

Správně seřízené kolo je nutností pro našlapanou jízdu!

NA VĚKU NEZÁLEŽÍ

„Elektrokolo je pro důchodce“ (říká brácha). „Koupím si elektrokolo až budu starý a nebudu při síle“ (říkával jsem já). „Elektrokolo je pro holky“ (říká teta od vedle). 

Víš, co mají tahle „moudra“ společného? Neznalost a nezkušenost. Mít elektrokolo totiž neznamená, že už se při projížďce nikdy nenadřeme.

Elektrokola jsou pro všechny

Třeba takový výlet do Rakouska na kole. To zní super! Ale i takový zkušenější cyklista si chce užít vysokohorská sedla bez toho, aniž by za sebou nechal plíce. Právě v takových případech je elektrokolo tou nejlepší volbou.

JEZDĚTE SPOLEČNĚ BEZ ROZDÍLU VE VÝKONNOSTI

Možná to znáš taky. Partner nebo kamarád jezdí na kole rád. Ty taky. Ale on na rozdíl od Tebe jezdí každý den a bohužel mu nestačíš. Jeho nebaví čekat a Ty se můžeš strhat. Elektrokolo umožní jízdu ve stejném tempu bez toho, aniž by bylo nutné mít stejnou kondičku. Voilà, společné výlety jsou zase příjemné pro všechny zúčastněné!

NEVÝHODY ELEKTROKOLA

  • NÁKLADY – Elektrokolo je a bude vždy dražší, než obyčejné kolo. Cena je vyšší o akumulátor, motor, displej, ovládací prvky, řídící jednotku. Je prostě složeno z více dílů, a proto za elektrokolo zaplatíte více.
  • HMOTNOST kola je vyšší. Rozdíl mezi obyčejným kolem a elektrokolem bývá 8 i více kilogramů. To může v určitých případech dělat jisté potíže, jako je horší manipulace s kolem, nebo mírně zhoršená ovladatelnost a těžkopádnost. Pocitová hmotnost je ale výrazně nižší než ta reálná. Je to dáno jednak tím, že ty nejtěžší elektro komponenty jsou umístěny ve spodní části kola a přispívají tak k nízkému těžišti kola a druhak tím, že nám pomáhá motor.
  • VÝDRŽ BATERIE – poslední, ale nejzásadnější nevýhoda elektrokol je jejich limit v dojezdu, resp. v kapacitě akumulátoru. Obava z toho, jestli dojedu až tam, kam si plánuji, nebo mi dojde šťáva 10 km před cílem, není zrovna nejpříjemnější. Elektrokolo nás informuje o dojezdu, nicméně je to stále dost diskutovaná vlastnost. Věnovali jsme jí proto samostatný článek, který najdeš zde. – ODKAZ NA CLANEK

Pojďmě si to shrnout. Výhody elektrokol převažují. Ale je čistě na Tobě, k jaké variantě se přikloníš. Záleží totiž pouze na tom, co Ti vyhovuje nejvíc!

Související články

U nás najdete e-shopy i kamenné prodejny na jednom místě

Najdeme kolo, které sháníš. Pomůžeme vybrat to správné, pokud ještě tápeš.