• Rady při výběru

Jak vybrat dětské kolo

Oto Vavrek , 6. 5. 2022

Tápete ve výběru dětského kola?

Vybrat dětské kolo je pro mnoho rodičů noční můra. Nemusí být, pokud si o výběru zjistíte pár základních informací a užitečných tipů! Shrneme vám, jak je možné dětská kola dělit, podle věku a velikosti kol, a na co si při výběru dát pozor.

Nejčastěji se velikost dětských kol udává v palcích. Níže tak vždycky najdete velikost v palcích a orientačně pro jak staré a vysoké děti jsou tato kola vhodná. Samozřejmě je jasné, že každé dítě roste jinak a pokud vaše zrovna roste jak z vody, řiďte se primárně výškou.

Kola pro nejmenší

Kola, na která nejmenší přesedlají hned po odrážedlech a jiných „nekolech“. Jsou speciálně navržena tak, aby byla první jízda dětem co nejpříjemnější.

  • Kola pro ty úplně nejmenší cyklisty do 3 let a výšky do 95 cm, co už si ale chtějí šlápnout do pedálu, jsou k dostání s velikostmi kol 10” a 12”. Jsou vybavena pomocnými kolečky, krytým řetězem a vyrobena v různých designech pro děti.
  • Kola pro děti do věku mezi 3-5 lety s výškou do 115 cm bývají nejčastěji ve velikostech kol 14”. Je možné je vybavit pomocnými kolečky.
  • Dětem v letech 4-6 let a s výškou 125 cm nejčastěji sednou kola o velikosti 16”. Kola mohou, ale nemusí mít pomocná kolečka a krytý řetěz.

Když děti povyrostou

Když děti povyrostou a ježdění na kole se jim zalíbí, rozhodně si zaslouží dospělejší kolo.

  • Kola pro děti mezi 5-8 lety a výškou do 135 cm (velikost 20”) a mezi 7-11 lety s výškou do 155 cm (velikost kol 24”). Tato kola už bývají napodobeninami dospěláckých kol, čemuž odpovídá design nebo třeba vybavenost přehazovačkou. Pomocná kolečka už nejsou běžnou výbavou.

Zdravíme Bertíka a děkujeme, že nám ukázal, jak jezdit na kole

Kola pro juniory

  • Mezi 11 a 13 lety s výškou nad 155 cm jsou kola v podstatě zmenšeninami těch dospělých, pouze s menším rámem. Vyrábějí se jak v chlapeckém, tak v dívčím provedení rámu. Design a celková výbava kol jsou obdobné kolům pro dospělé. Tuto velikost mohou využít také drobné ženy. Velikost kol je 26”.

Na dětském kole se šetřit nevyplatí...

Pozor na váhu!

U váhy kola/odrážedla ještě zůstaneme. Je totiž dalším důležitým parametrem při výběru, který bychom neměli opomíjet. Logicky je nejlepší zvolit kolo co nejlehčí.

  • Dítě ho lépe uřídí a tolik se nenadře.
  • Naučí se jezdit rychleji a zvládne odjet delší výlety.
  • Rodičům se nepronese, až ho budou muset sami nést. Což se stává málokdy 🙂

U odrážedel jsou vhodné rámy z lehkých materiálů jako je hliník, nebo dřevo.

Dětská kola v akci

Užitečné tipy při výběru dětského kola

  • Nekupujte kolo, do kterého dítě „doroste“. Přemýšlet ekonomicky se v tuto chvíli nevyplatí. Pokud se bude dítě učit na neúměrně velkém kole, je pravděpodobnější, že si jízdu na kole znechutí, než aby se naučilo dobře jezdit.
  • Na dětském kole nešetřete. Kvalitně zpracované kolo či odrážedlo bude bezpečnější a lehčí, než ty nejlevnější na trhu.
  • Vyberte dětské kolo podle toho, kde budete s dítětem jezdit. Bude to v lese na chatě, nebo na cyklostezce ve městě? Stejně jako kola pro dospělé se i dětská kola dělí do kategorií podle využití.
  • Pozor na zbytečnosti na kolech, jako jsou košíčky a jiné komponenty, mající lahodit dětskému oku. Pokud jsou z tvrdého materiálu, mohou být nebezpečné.

Výběr dětského kola není žádná raketová věda. Pokud stále tápete, nebo máte jakékoliv otázky, neváhejte se obrátit na naše experty – rádi Vám poradí! 

 

Když ještě nění čas na pravé kolo…

Než se ratolest naučí šlápnout do pedálu, může se velmi dobře a efektivně naučit rovnováze na odrážedlech, která se vyrábějí již pro děti od 10 měsíců. Přechod na klasické kolo je pro ně pak mnohem snazší a častokrát přeskočí fázi s pomocnými kolečky.

  • U odrážedel se velikosti kol pohybují od 10 do 14.

Kromě designu, který je důležitý hlavně pro děti, je dobré se zaměřit na zpracování s ohledem na bezpečnost. Ačkoliv rychlost na odrážedle nebude kdovíjaká, kvalitně zpracovaný produkt výrazně snižuje riziko jakéhokoliv zranění. Levné komponenty se mohou jednoduše zlomit a dát vzniku ostrým hranám.

Tipy, triky a novinky ze světa kol přímo na tvůj mail

Nech nám na sebe kontakt a my ti jednou za čas pošleme aktuality ze světa cyklistiky

Se správným kolem bude jízda jedna radost!

Se správným kolem bude jízda jedna radost!

Související články

U nás najdete e-shopy i kamenné prodejny na jednom místě

Najdeme kolo, které sháníš. Pomůžeme vybrat to správné, pokud ještě tápeš.