• Tipy na údržbu
  • Tips & tricks

Jak zazimovat kolo?

Oto Vavrek , 1. 12. 2022

Jedna malá přeprška správného cyklistu nerozhází. Srdcaře nerozhází ani druhá, nebo třetí. Když se ale podzimní deštíky promění v pravou zimu, většina z nás se shodne, že je na čase složit zbraně.

Před tím, než uložíme kolo k zimnímu spánku, je třeba se mu odvděčit za naježděné kilometry malým servisem. Kde začít?

Nad tím, co s kolem po sezoně, už dumat nemusíte.

Nejprve je kolo třeba zbavit nečistot
Před zazimováním kola je dobré začít pečlivou očistou. K tomu nám postačí čistící prostředek, hadřík a teplá voda. Pokuste se zaměřit i na místa, která při běžné údržbě unikají vaší pozornosti. Zaschlé nečistoty mohou snadno při manipulaci poškodit lak. Po umytí nechte kolo řádně oschnout!

 

Údržba řetězu
O tom, jak se starat o řetěz, jsme vám již psali v předešlém článku, takže to bude určitě jen rychlé opáčko. Řetěz je nejdříve třeba odmastit a očistit. K tomu nám může pomoci speciální myčka na řetězy. Pokud nemáte tu, pomoct si můžete starým kartáčkem na zuby a hadrem. Po očištění je opět potřeba nechat řetěz uschnout a následně jej můžeme namazat. 

Namazat i zbytek komponentů
Po umytí je kromě řetězu třeba namazat pečlivě i ostatní pohyblivé komponenty a kloubní uložení na kole. I slabá vrstva maziva zakonzervuje kolo před korozí a na jaře bude ihned připravené k vyjetí. Co se týče oleje, je určitě nejlepší používat ty, které jsou určené pro údržbu kola.

 

Dofouknout tlak v pneumatikách
Před uschováním kola pečlivě zkontrolujte tlak v pneumatikách a v případě potřeby je dofoukněte na běžný tlak k jízdě (přesnou hodnotu najdete na pláštích). Kdyby bylo kolo příliš vyfouknuté, ráfky by tlačily přímo na pláště s duší a jednoduše by mohlo dojít ke zpuchření. Na jaře bychom se tak mohli před nasednutím divit, že máme defekt ještě před prvním šlápnutím. 

Kde kolo uložit?
První tip je asi samozřejmostí, ale jistota je jistota, proto raději připomeneme základy. Pro úschovu kola na zimu je ideální takové místo, kde bude kolo:

  • v bezpečí před odcizením
  • v suchu a teple (v místnosti, kde nebude mrznout)
  • kde se nám nebude plést 

Pokud bydlíte v bytě a kolo nemáte kam jinam dát, je dobré zauvažovat například o koupi jednoho ze závěsných držáků na kolo, abyste s ním nemuseli hýbat pokaždé, co budete chtít otevřít skříň. Držáky připevněné například v chodbě na zdi ušetří opravdu spoustu místa a vaše kola s vámi mohou přečkat zimu v pohodlí domova.

Do servisu na podzim?
No jasně! Většina cyklistů odkládá servisní prohlídku kola v profi servisu na jaro. Když se po zimě objeví první teplejší dny, z cykloservisů se ze dne na den stává telefonní ústředna, kde telefony zrnčí od rána do večera. Na drátě jsou nedočkaví cyklisté, kteří vždy se stejným úžasem smutně přijímají volné místo s čekací dobou minimálně dva týdny. 

Když necháte kouknout profíky na kolo před zimou, budou na vás v servisu mít mnohem více času a až se jaro přihlásí o slovo, budete připraveni! 

Váháš?

Poraď se s profíkem.
Zadarmo a nezávazně.

Naši experti jsou tu pro tebe a rádi ti poradí s výběrem a vším, co tě zajímá.

Související články

U nás najdete e-shopy i kamenné prodejny na jednom místě

Najdeme kolo, které sháníš. Pomůžeme vybrat to správné, pokud ještě tápeš.