• Závody

Zážitky a pocity ze závodu Kraslický Šíp

Oto Vavrek , 2. 6. 2022

zdroj: Jiří Nováček

…od našeho experta Oty!

Na začátku května se v Krušnohorských Kraslicích konal závod s názvem Kraslický Šíp. No a zúčastnil se ho náš Oto, milovník silniční cyklistiky a také jeden z expertů v OUTFINDO! Otovi je 20 let a než se začal full-time věnovat cyklistice, závodně vesloval. V juniorech získal 4x titul mistra republiky! Nyní tráví svůj volný čas tréninkem v sedle svého Willier GTR kola, se kterým také zajel tento závod. Zeptali jsme se Oty na pár otázek ohledně závodu, jak se mu jelo a co by poradil ostatním startujícím. Tak jdeme na to!

zdroj: Jiří Nováček

O jaký závod šlo a proč jsi ho jel?
  • Šlo o první letošní závod sezóny pod hlavičkou Unie amaterských cyklistů (UAC) a taky historicky druhý ročník tohoto závodu. Na jaře se obvykle začíná s jednodenními závody, které se táhnou těžkým terénem (ten nabízí Krušné hory až až). A tohle byl jeden z nich. Trasa byla dlouhá 85 km, stoupání něco přes 1500 výškových metrů. Byl to okruh, který se jel celkem 6x. Stoupání z Kraslic na Bublavu a dolů s cílem na Glassbergu. Více o závodě se dozvíte na webu Sportraces.
  • Jel jsem ho, protože se chci naučit závodit a užít si trochu té závodní cyklistiky a jízdy v balíku. Člověk může trénovat jak chce, ale závod je vždycky nejlepší trénink!
Co pro tebe bylo při závodě nejtěžší a co bys doporučil ostatním závodníkům?
  • Nevím, co bylo úplně nejtěžší. Ale asi to, že jsem nečekal, že to bude ze začátku takováhle pila! Nikdo na nic nečeká a ty lidi co to jezdí nejsou žádný ořezávátka. Maj něco naježděno. Já mám ještě co dohánět. Takže pro začátek určitě doporučuju pořádnej warmup, jinak to po startu může pěkně překvapit. 🙂 Další věc, co mi pomohla a myslím, že se mi povedla, bylo dobře jíst a doplňovat během závodu. Když si to člověk správně rozvrhne a už ví, co dělá jeho tělu dobře, skvěle to rozloží potřebnou energii během závodu.
  • Kromě toho, že ze začátku nikdo nešetřil na rychlosti, hned z jedničky se závod trhal na co nejvíc skupinek. Sice jsem si myslel, že se to stane, ale stejně mě to trochu překvapilo. Proto bylo důležitý se nenechat odříznout a pokusit se zůstat co nejdéle v kontaktu s balíkem, než se tempo trochu uklidní.

Logo a trasa závodu s vyznačenou délkou, stoupáním a klesáním, zdroj: https://sportraces.eu/kraslicky-sip/

Jak bys popsal svojí suplementaci při závodě?

Je to hodně individuální, každému sedne něco jiného, takže to neberte úplně jako návod – každopádně moje suplementace vypadala takto:

  • Vždy jezdím s dvěma bidony (v jednom je čistá voda, v druhém iontový nápoj). Doplňování tekutin je v závodě extrémně důležitý, snažil jsem se pít minimálně jednou za 15min.
  • Co se týče jídla, tak jsem si s sebou do závodu vzal půlku banánu a pár gelů (Carbosnacks). Pro sichr ještě jeden shot magnézia, kdyby mě náhodou přepadly křeče.
  • Tím, že se jel závod na 6 kol, tak se dobře hlídalo kdy má člověk jíst. V druhém kole přišel čas na banán, v dalších kolech ve sjezdu vždycky jeden gel a na posledním kole nakonec dostalo svoje místo i magnézium. Vždycky všechno pořádně zapít vodou, aby se to vstřebalo do těla!
  • Myslím, že tahle taktika se docela povedla, v závodě jsem neměl pocit že by mi někde došel cukr, nebo jsem měl hlaďák (mírný hypoglykemický záchvat).

Suplementace je důležitá. Když se povede, člověk nemá pocit, že by mu došel cukr, nebo že by ho přepadl hlaďák.

Co se ti na závodě nejvíc líbilo?
  • Posbíral jsem spousty nových a dalších zkušeností, které mě snad zase posunou o něco dál. Třeba po tom, co jsem si zvykl na ten postartovej masakr, jsem si zase trošku víc vytříbil takový to závodní očko, stylem pokus omyl člověk zjistí, kdy a v jakej moment má cenu nastupovat a jakýho kola (myšleno kola závodníka) se držet, nebo jaký mezery kdy zavírat. Taky jsem se zase o něco víc zlepšil ve sjezdu, dal jsem si novou maximálku!
  • Kromě mojí formy, bylo všechno super, skvělej zážitek, dobrá atmosféra, dobře jsem si zazávodil a musim vyzdvihnout i peckový zázemí pro závodníky, který na těhlech amatérskej akcích není vždycky úplně standardem. Jako poslední věc je asi úžasný prostředí Krušnohoří!

Oto má letos v plánu ještě další závody a určitě se o zážitky znovu rád podělí. S Oťasem, nebo se zbytkem našeho týmu expertů se můžete poradit o výběru, nebo o čemkoliv v rámci cyklistiky u nás na webu!

Reklamní sdělení

Související články

U nás najdete e-shopy i kamenné prodejny na jednom místě

Najdeme kolo, které sháníš. Pomůžeme vybrat to správné, pokud ještě tápeš.